Het ontstaan van de Thaise keuken

Thais eten is internationaal bekend. Of het nu peper-heet of relatief flauw is, harmonie is het leidende principe achter elke maaltijd. De thaise keuken is in wezen een huwelijk van eeuwenoude Oosterse en Westelijke invloeden die harmonieus gecombineerd worden tot iets uniek Thais.

De kenmerken van Thais eten zijn afhankelijk van wie het kookt, voor wie het is gekookt, voor welke gelegenheid en waar het is gekookt om alle smaakpapillen te bekoren. Oorspronkelijk reflecteerde  de Thaise keuken de kenmerken van een watergedreven levensstijl. Waterdieren, planten en kruiden waren belangrijke ingrediënten. Grote stukken vlees werden geschuwd. De daaropvolgende invloeden hebben het gebruik van grote stukken voor de Thaise keuken geïntroduceerd.

Met hun boeddhistische achtergrond, meden de Thais het gebruik van grote stukken vlees van grote dieren. Grote stukken vlees werden gesnipperd en gemengd met kruiden en specerijen. Traditionele Thaise kookmethoden waren stoven en bakken, of grillen. Chinese invloeden zagen de introductie van bakken, wokken en frituren. Culinaire invloeden uit de 17e eeuw omvatte Portugees, Nederlands, Frans en Japans. Pepers werden in de late 16e eeuw door de Thaise keuken geïntroduceerd door Portugese missionarissen die een  bepaalde smaak hadden verworven door te dienen in Zuid-Amerika.

Thais waren zeer bedreven in het kopiëren en daarna verbeteren van buitenlandse kookmethoden, en het vervangen van ingrediënten. De ghee die in de Indiase keuken werd gebruikt, werd vervangen door kokosnootolie, en kokosmelk werd vervangen door andere dagelijkse producten. Overweldigende pure kruiden werden afgezwakt en verbeterd door verse kruiden zoals citroengras en galanga. Uiteindelijk werden er minder en minder kruiden gebruikt in Thaise kerries, terwijl het gebruik van verse kruiden toenamen. Het wordt algemeen erkend dat Thaise curries intensief heet zijn, maar kort, waar andere curries, met sterke kruiden, langer heet blijven. In plaats van gerechten in gangen te serveren, wordt een Thaise maaltijd in 1 keer geserveerd, waardoor de diners aanvullende combinaties van verschillende smaken bieden.

Een goede Thaise maaltijd zou moeten bestaan uit een soep, een curryschotel met specerijen, een dip met bijbehorende vis en groenten. Een gekruidde salade kan eventueel het currygerecht vervangen. De soep kan ook pittig zijn, maar de curry zou dan vervangen moeten worden door niet-gekruide gerechten. Er moet altijd een harmonie zijn van smaken en texturen in individuele gerechten en de gehele maaltijd.

error: Content is protected !!