Eten & bestellen van Thaise gerechten

Thais eten wordt gegeten met een vork en lepel. Zelfs alleenstaande gerechten zoals gefrituurde rijst met varkensvlees of gestoomde rijst die met geroosterde eend worden geserveerd, worden geserveerd in hapklare plakjes of stukjes die de behoefte van een mes overbodig maken. De lepel wordt gebruikt om voedsel in de mond te brengen. Ideaal gezien is het eten van Thaise gerechten een gemeenschappelijke affaire waarbij twee of meer mensen betrokken zijn, vooral omdat hoe groter het aantal gasten aan tafel hoe groter het aantal verschillende gerechten die besteld worden. Over het algemeen bestellen twee gasten drie gerechten naast hun eigen individuele borden van gestoomde rijst, drie gasten bestellen dan vier gerechten naast hun eigen individuele bord enz.

Gasten kiezen wat ze lekker vinden van gedeelde gerechten en meestal voegen ze dit toe aan hun eigen rijst. Soepen worden gelijktijdig met rijst genoten. Soepen worden gelijktijdig met andere gerechten genoten, en worden eigenlijk nooit apart genuttigd. Pittige gerechten worden ook nooit apart genuttigd. Pittige gerechten worden vergezeld door flauwe gerechten om het ongemak te “heet” te vermijden.

De ideale Thaise maaltijd is een harmonieus mengsel van het pittige, het subtiele, het zoete en het zure, en is bedoeld om het oog, de neus en de mond te bevredigen. Een typische maaltijd kan een heldere soep bevatten (misschien bittere meloenen gevuld met gehakt), een gestoomde maaltijd (mosselen in kerriesaus), een gefrituurde maaltijd (vis met gember), een hete salade (rundvleesplakjes op een bedje van sla, uien , pepers, munt en citroensap) en een verscheidenheid aan sauzen waar gerechten in worden gedipt. Dit zou gevolgd worden door zoete desserts of verse vruchten zoals mango’s, durian, jackfruit, papaya, druiven of meloen.

error: Content is protected !!