Bereiding van Thaise gerechten

Lekkernijen

Een simpele lekkernij is leuk om te maken. Je hebt sjalotten, gember, citroen of limoen, citroen gras, geroosterde pinda’s en rode Phrik Khi Nu pepers nodig. Gegrilde sjalotten en gember moeten in kleine vingertop-grootte worden gesneden. Gesneden limoen en plakjes citroen gras moeten in dezelfde grootte gesneden worden. Geroosterde Pinda’s moeten in de helften worden overgelaten. Pepers moeten dun gesneden zijn. Combinaties van dergelijke ingrediënten moeten worden verpakt in verse slabladeren en gesneden met een zoetzout-saus, gemaakt van vissaus, suiker, gedroogde garnalen en limoensap.

 

Dips

Het mengen van gebroken verse pepers met vis saus en een druppel limoen sap maakt een algemene begeleidende saus voor elk Thais gerecht. Het toevoegen van wat knoflook en een kleine hoeveelheid geroosterde of ruwe garnalenpasta transformeert het in een all-purpose dip (nam phrik). Sommige gedroogde garnalen en Julienne gesneden aubergine met suiker maakt deze dip volledig. Serveer het met gestoomde rijst, een omelet en wat groenten.

 

Salade dressings

Salade dressings hebben soortgelijke basisbestanddelen. Voeg vissaus, limoen sap en suiker toe om zout, zuurheid en zoetheid te verbeteren. Geplette pepers, knoflook en sjalotten voegen een pittige en kruidige smaak toe. Citroengras en laos kunnen toegevoegd worden voor extra smaak. Gebruik deze mix met gekookt, gegrild of gefrituurd vlees. Slabladeren, gesneden komkommer, gesneden  lente-uien en korianderbladeren helpen de salade dressing af te maken.

 

Bouillon

Soepen moeten over het algemeen goed trekken. Voeg aan kokend water gebakken peperkorrels, zout, knoflook, sjalotjes, korianderwortels, en vlees van uw keuze toe. Na langdurig koken en sudderen heeft u de basisvoorraad van gewone Thaise soepen. Extra laos, citroen gras, kefir limoenbladeren, geplette verse pepers, vis saus en limoensap maken de basis voor een Tom Yam.

 

Curries

Om een snelle curry te maken, bak kerrie of chili pasta in verwarmde olie of dikke kokosmelk. Roer en frituur tot de pasta goed gekookt is en voeg vlees toe naar keuze. Kruid met vis saus of suiker naar smaak. Voeg water of dunne kokosmelk toe om de curry langer houdbaar te maken. Voeg gesneden aubergine toe met een garnituur van basilicum en kefirkalkbladeren. Maak uw eigen kerriepasta door verse (bij voorkeur gedroogde) pepers, knoflook, sjalotten, laos, citroengras, korianderwortels, gemalen peper, kefirkalkpels en garnalenpasta te vermengen.

 

Ééngerechts maaltijden

Verhit de kookolie, bak in een mengsel van geplette peper, gehakte knoflook, gemalen peper en gehakt kippen vlees. Als het geheel bijna kookt, voeg groenten toe zoals gesneden bonen of aubergines. Kruid met vis saus en garneer met kefirkalkbladeren, basilicum of balsambladeren. Gekookte rijst of verse noedels toegevoegd tijdens het koken zou dit een aanzienlijke maaltijd maken.

error: Content is protected !!